Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trvanlivé koláčky - podle tety Lidky

10. 3. 2008

600 g hladké mouky (ale dělal jsem i z polohrubé)

250 g Hery (celá kostka rozpuštěná, ne horká)

3 vejce

60 g droždí (1,5 kostky)

špetka soli, 1/4 litru mléka, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, lžička cukru na kvásek

Náplně: rozpis v textu níže

rozpuštěné máslo s troškou rumu na namáčení a moučkový cukr smíchaný s vanilkovým

Do hrnečku ruzdrobíme kvasnice, přidáme cukr, uděláme kašičku a přidáme trošku vlažného mléka. Necháme kvásek vzejít na dvojnásobek.

Heru ušleháme s vejci, přidáme vanilkový cukr, mouku promíchanou s práškem do pečiva a solí, nakonec kvásek. Prodělat a nechat stát. Připravit si náplň:

Tvaroh + povidla (nejlepší) 

Tvaroh: na 1 várku 3 kostky tvarohu- 3/4 kg, 5 dkg másla, 15 dkg cukr moučka, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, trochu šlehačky nebo mléka, nakonec lehce vmíchat sníh ze 2 bílků

Povidla: rozmíchat si trochu povidel s rumem, strouhankou a cukrem, popř. si připravit zavařeninu

nebo Maková

15 dkg mletého máku, mléko, 8 dkg cukr, vanilkový cukr, 2 dkg tuk, skořice, tlučený hřebíček, 1 žloutek, rum, med, strouhaný perník, z bílku sníh

a jdeme na to:

z těsta děláme malé kuličky, nejlépe se osvědčilo vykrajovat  přes polovinu čajové lžičky a udělat kuličku. Kuličky rozmáčkneme malou skleničkou nebo jen tak vytvarujeme prsty (koláčky mají tak 4-5 cm v průměru),  naplníme troškou tvarohu, opravdu je trošku, doprostřed na to ždibec povidel a pokud chceme, do povidel píchnout rozinku.

Péct v horké troubě na alobalu nebo pečícím papíru až koláčky zrůžový. Ještě teplé máčíme v rozpuštěném másle s troškou rumu a mokré obalujeme v moučkovém cukru smíchaném  s vanilkovým cukrem.

Prostě si naleju rozpuštěné máslo do talíře, cukr do misky, a horní stranu koláčku namočím do másla a pak do cukru a šup s tím do velké mísy a je hotovo....

Dobrou chuť...těším se na vaše komentáře jak to s koláčky dopadlo u vás...Kolibřík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Povedlo se

(Káťa, 13. 4. 2008 0:54)

My těmhle koláčkům říkáme svatební..ale to nic nemění na tom, že jsem se je teď pokoušela upéct i tady v Holandsku...a povedlo se, byly jen s tvarohem, neb tu povidla nevedou a mák nesnáším...bylo jich 300 a snědly se během večera (navíc jsem recept i přeložila a rozdávala)..takže díky za pomoc k úspěchu